Zelfbouw Slim Jim & J Pole antenne

 

slimjimjpolecalcDe alom bekende dipoolantenne heeft twee zware concurrenten, met name de J-Pole antenne en de SLIM JIM antenne.

De J-pole antenne heeft z’n naam gestolen uit zijn constructieve eigenschappen terwijl de SLIM-JIM antenne, de afkorting van Slim design & J Integrated Matching, duidelijk de technische eigenschappen van de J-Pole antenne meegenomen heeft.

De belangrijkste eigenschap is dat de asymmetrische 50 Ω karakteristieke impedantie, eenvoudig aan te passen is. 

Ze hebben beiden zeer gelijkaardige eigenschappen maar zijn constructief verschillend met, volgens sommigen, een iets verschillend stralingspatroon... 

 

 

 

 

Voordat we beginnen, wees bereid om te experimenteren!

De rekenroutine, klik in de figuur hierboven, brengt je in de buurt, maar er zijn zoveel variabelen. Je kan een antenne-analysator gebruiken om te bepalen of de antenne te lang of te kort is.

Afstemmen doe je door de lengte van de 1/4 golf stub en de voedingspunt positie aan te passen. Om de resonantiefrequentie te verhogen, kort je de 1/4 golfstub in. Verleng hem om de resonantiefrequentie te verlagen.

De bandbreedte is veel smaller dan bij een centraal gevoede dipool vanwege het afgestemde aanpassingsgedeelte, wat het bouwen van de antenne kritischer maakt.

Afstemmen moet worden gedaan in de open lucht en weg van de grond, of zo dicht mogelijk bij de uiteindelijke opstelling indien mogelijk.

 

 

   
© Copyright 2017 Radio Amateurclub OSA Antwerpen. Alle rechten voorbehouden.